Op 25 mei stonden we ’s ochtends met onze klas 5STW en onze titularissen, V. Coudijzer en S. Spenninck, startklaar met onze fiets voor een heuse fietstocht naar Proven. Proven is  een dorp dat op een boogscheut van de hoppestad Poperinge ligt. Niets kon ons tegenhouden, noch een platte band noch de sterke wind. We fietsten langs het jaagpad doorheen een mooi landschap. De smalle bruggetjes zonder afsluiting zorgden toch af en toe voor spannende momenten.

Na 27 km fietsen en soms af en toe te moeten vechten tegen de wind, kwamen we aan op onze eerste bestemming: ’t Hoppecruyt. Dit is een modern hopbedrijf gelegen in het hart van Proven. Het bedrijf verkoopt hun oogst enkel aan Vlaamse brouwerijen. Ter plaatse mochten we proeven van een alcoholvrij bier.

Na het bezoek zijn we naar het huis van mevrouw Spenninck gefietst. Daar werden we vriendelijk onthaald door haar dochter, zonen en de twee honden. 

In een ruime veranda stonden tafels klaar met stoelen en werden we getrakteerd op aperitief: cava en chips. Daar kon mevrouw Coudijzer geen nee tegen zeggen. Daarna kregen we een rondleiding door haar huis, dat sinds 1940 een café was.  Aan het huis grenst het metaalbedrijf van haar man. We keken onze ogen uit op de ontzettend vele soorten metalen die er bestaan. In de weide naast het bedrijf maakten we kennis met de ezel Kamiel, de geitjes en de kippen. 

Na de rondleiding werden we totaal verrast: daar stond een heel lekker dessertbuffet klaar: brésilliennetaart, aardbeientaart, chocolademousse, ijs, chocoladesaus en zelfs versgebakken pannenkoeken. Hier konden we natuurlijk niet aan weerstaan. 

We schrokken enorm dat het plots tijd was om de terugrit aan te vatten. Onder donkere wolken, met af en toe een spatje regen en een felle wind, reden we terug langs mooie dorpen: Stavele, Gijverinckhove, Izenberge, Beauvoorde en Buslkamp om na twee uren fietsen terug aan te komen in Veurne. Ongelooflijk, maar waar: ondanks de slechte weersvoorspellingen zijn we zo goed als droog gebleven. 

Dit was het leukste wat we samen met de klas hebben gedaan dit schooljaar en we zijn de leerkrachten erg dankbaar hiervoor. Bedankt om aan ons een dag te geven die nooit meer te vergeten valt. 

Yana Demuydt, 5STW.