In niet-coronatijden gaan de zesdejaars op excursie naar Fort Breendonk en Kazerne Dossin in Mechelen. Deze twee sites zijn verbonden aan de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in ons land.

Dit jaar kunnen deze excursies niet georganiseerd worden. We vonden een volwaardig alternatief. In enkele digitale sessies kwam mevr. Regina Sluszny getuigen voor enkele klassen van de derde graad. Regina Sluszny was een joods meisje van één jaar toen de oorlog uitbrak. Het gezin woonde op dat moment in Antwerpen. Een Vlaams gezin was bereid om hen te verbergen. Ze werden verklikt en moesten opnieuw vluchten. Zo raakte Regina gescheiden van haar ouders. Gelukkig overleefden ze allemaal de oorlog en werden ze weer met elkaar verenigd.

Regina is nu tweeëntachtig jaar. Van bij haar thuis in de woonkamer vertelde ze haar verhaal met veel overtuiging. Een powerpoint met veel fotomateriaal maakte het voor ons nog duidelijker. Ze vertelde ook het verhaal van haar man Georges. Zijn verhaal kende wel een dramatisch einde: hij raakte gescheiden van zijn ouders tijdens de oorlog en zag hen nooit meer terug.

We waren onder de indruk van haar verhaal. Maar Regina had ook een boodschap, een oproep tot verdraagzaamheid, een waarschuwing tegen racisme en haat. En speciaal voor jonge mensen, die het lastig hebben met lockdown en coronamaatregelen: recht je rug, focus op de vele kansen die je zelfs nu nog hebt, het komt goed… Dat kan tellen als boodschap van een tachtigjarige die als kind jarenlang verborgen was en gescheiden van haar ouders.