Studiereis 3 Mode: Katoen, kabaal en véél letters in het Gentse MIAT

Een klein beetje accordeonfile op de E40 kon onze goed gevulde dag bij aankomst in Gent Dampoort niet verpesten: na een korte wandeling naar het MIAT(Musem voor industrie, arbeid en textiel) wachtte onze gids ons al op. We vlogen er meteen in!

Onze gids nam ons mee naar de tentoonstelling 'Katoenkabaal'. We kwamen te weten dat katoen sinds jaar en dag uit Afrika, Azië en Amerika komt en werd aangevoerd met de boot vanuit de haven van Antwerpen via het kanaal naar Gent. Gent was vroeger een bloeiende stad vol industrie en in dit museum konden we nog authentieke spin- en weefmachines aan het werk zien die een oorverdovend lawaai maken. In die tijd bestonden geen oordopjes maar ze zouden wel van pas gekomen zijn! Het was een boeiende en leerrijke uiteenzetting.

Na de middagpauze en een kort bezoekje aan enkele stoffenwinkels in de Sleepstraat waren we klaar voor de geplande workshop 'Letters zetten' in het MIAT. Daar konden we zelf aan het werk met letters uit de letterbak. Zo ondervonden we al snel dat als er een foutje gedrukt stond, we helemaal opnieuw moesten beginnen... Gelukkig hebben we tegenwoordig computers om onze opdrachten uit te typen! Toch waren we trots op onze charmante, zelfgedrukte kaartjes. Een mooi souvenier aan een leerrijke dag!