Voor de examens sloten de leerlingen van het zesde jaar techniek-wetenschappen hun lessen fysica op een boeiende manier af met een lab ter bepaling van de halfwaardetijd van bierschuim. 

 

Iedere groep stelde zelf een onderzoeksvraag op. Ze onderzochten de exponentiële afname van de hoogte van de schuimkraag bij verschillende uitgietsnelheden en -hoogtes, bij bier uit de koelkast en op kamertemperatuur, bij verschillende biersoorten en in een proper en in een reeds gebruikt glas. Met behulp van Excel werden de natuurlijke logaritmen van de hoogtes berekend en grafisch uitgezet in functie van de tijd. Via de regressievergelijking werd de halveringstijd van het bierschuim bij de verschillende onderzochte omstandigheden afgeleid. 

 

Niet enkel het bekomen van een mooie schuimkraag maar deze ook lang genoeg kunnen behouden, bleek van verscheidene factoren af te hangen en dus een ware kunst te zijn! Desalniettemin slagen de leerlingen erin om een halveringstijd van meer dan 110 seconden te realiseren, wat bij deskundigen als goed geldt. Jullie ook?