1ste leerjaar A

Wat en voor wie?

Als je het getuigschrift basisonderwijs behaald hebt, dan start je in de A-stroom. In onze A-stroom zit je goed voor een stevig pakket Algemene vorming. Dit bereidt jou voor op de bovenbouw, dus op de tweede en de derde graad. In de A-stroom volg je het pakket basis

Met een plus-uur helpen we jou bij het leren leren, leren kiezen en leren leven. Je klassenleraar bouwt dit samen met jou en met jouw klasgenoten uit.

We vergeten de twee o’s niet: observeren en oriënteren. Samen met jou gaan we op zoek naar jouw talenten, interesses en mogelijkheden. Met de keuzepakketten van 1A en de basisopties van 2A zetten we hier extra op in. Zo bereiden we je voor om een goede keuze voor de bovenbouw te maken.

Keuzepakketten

In het eerste jaar stel je zelf je keuzepakket samen. Dit pakket bestaat uit een FIX die je het hele jaar volgt en 2 FLEXEN die je een half jaar volgt. Uitzondering is de FIX Klassieke talen, die geen ruimte meer laat voor flexen.
Uit het aanbod van de drie Veurnse campussen (Annuntiata, College en Engineering) kies je uit het onderstaande aanbod.

De keuze van de fix bepaalt in welke school je ingeschreven wordt en de algemene vorming volgt. Als je een flex kiest van een andere school, dan volg je die twee uur les in die school (College of Engineering). In het eerste semester volg je een eerste flex, in het tweede semester volg je een tweede flex. 


Voor de keuzepakketten (FIX en FLEX) in de andere scholen van Talentis: www.talent-is.be.

 


 

Creatief atelier (FIX of FLEX)

Ben je in de ban van kunst en cultuur? Wil je via actuele projecten nieuwe stappen zetten in je artistieke ontwikkeling? Volg dan Creatief atelier. Je kunt er aan de slag met de meest uiteenlopende materialen zoals karton, textiel, recyclagematerialen… Daarnaast maak je stap voor stap kennis met verschillende expressievormen zoals beeld, muziek en media. Verras jezelf en beleef!

 


 

Maatschappij & welzijn (FIX of FLEX)

Heb je interesse in het doen en laten van de mens? Wil je meer weten over hoe mensen met elkaar omgaan? En ben je ook geïnteresseerd in de wetenschappelijke basis hiervan?  Dan zit je goed bij Maatschappij & welzijn. Via theorie en praktijk leer je over de mens, voeding, milieu en gezondheid. Je leert er observeren en communiceren. Je kijkt hoe de mens zich goed kan voelen in de maatschappij.  Je wordt je bewust van  een persoonlijke, gezonde en een duurzame levensstijl. Ontdek je dit met ons mee?

 


 

Voedingsatelier (FLEX)

Een appeltaart bakken, een smoothie maken, een ovenschotel bereiden, wil je er al onmiddellijk aan beginnen? Vind je lekker én gezond eten belangrijk? Dan is Voedingsatelier jouw keuken. Je maakt een waaier aan gerechtjes klaar. Je leert welke ingrediënten je nodig hebt, hoe je een gerecht klaarmaakt en presenteert. En er staat nog meer op het programma: de voedingsdriehoek, bewaren van voeding, een etiket lezen… Dek je alvast de tafel met ons mee? 

STEM & biotechnologische wetenschappen (FIX of FLEX)

Ben je geboeid door natuurwetenschappen? Wil je op zoek gaan naar de verbanden tussen biologie, chemie, fysica en wiskunde? Wil je een wetenschappelijke verklaring voor de wereld rondom jou? Wil je weten hoe de natuur om je heen werkt? In STEM & biotechnologische wetenschappen zetten we de eerste stappen in het onderzoeken en experimenteren in het labo, startend vanuit een probleemstelling of een onderzoeksvraag. Experimenteer jij met ons mee?

 


 

Economie & IT (FIX of FLEX)

Wil je nu al je eerste stappen in het bedrijfsleven zetten? Handel, boekhouding, bankwereld, kantoor, reclame, media en IT. Rinkelt er bij jou een belletje, kom dan naar Economie & IT. Je leert hoe een onderneming werkt. Je gaat op verkenning bij de handelaar om de hoek en je onderzoekt de wereld van de marketing. Met je eigen project ontdek je dat economie ook IT nodig heeft: apps, websites, data, rekenbladen, presentatiesoftware... Stap je mee in?

Nog meer info? Bezoek hun website

 


 

Taal & wiskunde Plus (FIX)

Wil je extra ondersteuning en uitdaging voor Nederlands, Frans en wiskunde? Wil je leren hoe jij deze vakken het best aanpakt? Dan zit je goed bij Taal & wiskunde Plus. Je krijgt extra uitleg op jouw maat. We zoeken samen naar de aanpak die voor jou de grootste leerwinst geeft. Meteen ook een pluspunt voor al je andere vakken. Plus je met ons mee?

 

Lessentabel

1ste graad
  1ste leerjaar 2de leerjaar
Algemene vorming
Godsdienst 2 2
Mens en samenleving 2 -
Nederlands 4 4
Frans 3 3
Engels 1 2
Wiskunde 4 4
Natuurwetenschappen 2 1
Techniek 2 2
Aardrijkskunde 2 1
Geschiedenis 1 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Muziek 1 1
Beeld 1 1
Totaal 27 25
Leren leren, leren kiezen en leren leven
Plus-uur 1 1
ICT - 1
Interesses ontdekken en talenten ontwikkelen
Keuzepakket 4 -
Basisoptie - 5
Weektotaal 32 32