Kinderbegeleider
7de jaar - arbeidsmarktfinaliteit
Het 7de leerjaar Kinderbegeleider is een studierichting gericht op instroom op de arbeidsmarkt. De leerlingen begeleiden en verzorgen baby’s en peuters in samenwerking met ouders, collega’s en externen. Ze begeleiden kinderen van de basisschool buiten de schooltijd. Ze stimuleren kinderen van 0 tot 12 jaar in hun ontwikkeling rekening houdend met de diversiteit in de samenleving.
- Help je graag kinderen in hun groei en ontwikkeling ?
- Ben je sociaalvoelend?
- Ben je communicatief?
- Ben je gefascineerd door de ontwikkelingsfases van baby’s, peuters en schoolgaande kinderen?
- Leer je graag vanuit de praktijk waarbij theorie wordt aangevuld met werkplekleren en een stevige brok stage?
Dan is kinderbegeleider iets voor jou!
De opleiding kinderbegeleider is een vanzelfsprekend vervolg op de 3de graad Basiszorg en ondersteuning. Je kunt ook instromen nadat je je diploma secundair onderwijs of getuigschrift van het 2de leerjaar van de 3de graad in een andere studierichting behaald hebt. Een inhaalbeweging voor een aantal onderwerpen is dan wel vereist.
Je behaalt de beroepskwalificaties Kinderbegeleider baby's en peuters en Kinderbegeleider schoolgaande kinderen
Je kan aan de slag in zowel groeps- en gezinsopvang als in de buitenschoolse opvang. Ondersteuning in een kleuterklas behoort ook tot de mogelijkheden.
Verder studeren kan in een graduaatsopleiding. Wil je een professionele bachelor volgen dan kan dat na het volgen van een schakeljaar voorbereidend op hoger onderwijs.
In het 7de leerjaar Kinderbegeleider leer je hoe je baby’s, peuters en kinderen van de basisschool op een professionele manier kunt begeleiden en verzorgen. Het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar staat hierbij centraal. Dit doe je in samenwerking met ouders, collega’s en externe partners, waarbij je steeds rekening houdt met de diversiteit binnen onze samenleving.
Dankzij het twaalf-wekensysteem – acht weken les gevolgd door vier weken stage – versterken theoretische kennis, praktische vaardigheden en werkervaring elkaar. Tijdens de stages doe je ervaring op in de opvang van baby’s en peuters (0-3 jaar), in de buitenschoolse opvang, en een inleefstage in de kleuterklas. Deze aanpak bereidt je optimaal voor op het werkveld.
Wat leer je?
- Ondersteunen van kinderen en pedagogisch handelen: praktische vaardigheden om kinderen op een warme en professionele manier te begeleiden.
- Ontwikkelingspsychologie: inzicht in de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen van 0 tot 12 jaar.
- Pedagogie: theorieën rond opvoeden binnen de context van kinderopvang.
- Reflecteren over ethische casussen en maatschappelijke thema’s: kritisch nadenken over uitdagingen binnen de kinderopvang.