Inschrijven voor de OPENSCHOOL op 24 en 26 april.


Moderealisatie en -verkoop

B - stroom  •  5 | 6

Heb je interesse voor mode en lifestyle? Ben jij ook iemand die steeds alle modetrends volgt? Wil je met klanten communiceren en modeartikelen verkopen? Ben je creatief en wil je artikelen verkoopsgericht leren presenteren? Wil je retoucheren of je eigen collectie maken?

Instap

De studierichting moderealisatie en -verkoop sluit aan bij de 2de graad Moderealisatie en -presentatie en 2de graad Creatie en mode TSO. Je kunt ook instappen na andere studierichtingen van de 2de graad. Een inhaalbeweging voor een aantal vakken kan dan wel vereist zijn.

Tijdens onze stage passen we toe wat we op school leerden. Het is leuk om voor een klant een gepaste outfit te zoeken. We leren zowel de rol van een modeverkoper als die van een visual merchandiser.

Opleiding

In deze studierichting wordt mode ruim bekeken. Daarnaast wordt de context verkoop meer geconcretiseerd. Hierbij worden theorie en praktijk steeds geïntegreerd.

Het vak CPL (commerciële presentatie en lifestyle) geeft de leerlingen een brede opleiding met gevoel voor esthetiek en commerciële gerichtheid binnen de wereld van de mode- en interieursector. Er wordt projectmatig, conceptueel en gedifferentieerd gewerkt.

Het vak mode bouwt verder op de competenties van de 2de graad. Uitbreiding van de technieken en verhogen van zelfstandigheid, nauwkeurigheid en tempo staan hierbij centraal. Er wordt altijd gewerkt vanuit lifestyle.

In de lessen retouches worden de creatieve en probleemoplossende vaardigheden ontwikkeld via recycling, upcycling en restyling. De opdrachten worden soms in team uitgevoerd. Door het werken met klanten leren de leerlingen mondeling en visueel communiceren. Via stages en werkplekleren doen de leerlingen praktijkervaring op. De stages vinden plaats in winkels en focussen op de modeverkoper en de visual merchandiser.

ICT-software en talen ondersteunen deze specifieke vorming.

Toekomst

Na de 3de graad Moderealisatie en –verkoop volgt het 7de specialisatiejaar Retailmanagement of het 7de specialisatiejaar Modespecialisatie en trendstudie.

Lessentabel

  3de graad
  1ste leerjaar 2de leerjaar
Algemene vorming
Godsdienst 2 2
Project algemene vakken 4 4
Frans 2 2
Engels 2 2
Informatica 1 1
Lichamelijke opvoeding  2 2
Specifieke vorming moderealisatie en -verkoop
Mode 6 6
Commerciële presentatie en lifestyle 8 4
Retouches 4 4
Stages 2 6
Totaal 33 33