ECO-LOGICAL?

Voor de tweede keer is onze school coördinator van een Erasmus+ project met de naam ECO-LOGICAL? Het is een 30-maanden durende project met partners uit Villaluenga de la Sagra (Spanje), Tabivere (Estland), Varna (Bulgarije) en Patras (Griekenland). Thema van het project: hoe kunnen we duurzamer omgaan met onze kledij en voeding en hoe vermijden we zo veel mogelijk afval.

Villaluenga de la Sagra, Toledo, Spanje

Van 6 tot 12 november 2022 vond de eerste projectmeeting plaats in Villaluenga de la Sagra, Toledo, Spanje. 6 leerlingen van onze school werkten er samen met leeftijdsgenoten uit Spanje, Griekenland, Estland en Bulgarije. Doel: Hoe kunnen we duurzamer omgaan met onze kledij? De voornaamste activiteiten waren thrifting (op zoek naar tweedehandse kledij) en de ecothon (tweedaagse waarbij de leerlingen ecologische kerstcadeaus ontwierpen, produceerden en verkochten) . Er stonden ook excursies naar Madrid en Toledo op het programma. 

 

Tabivere in Estland

De tweede meeting was in maart 2023 en vond plaats in Tabivere in Estland. De voornaamste activiteit was een andere variatie van de ecothon (het creëren en runnen van een conceptstore gespecialiseerd in tweedehandskledij en -gadgets). Verder waren er enkele themabezoeken, zoals de Paranduskelder, waar men terecht kan voor het herstellen van vanalles en nog wat en een Humana sorteercentrum. De leerlingen zagen er ook een erg aangrijpende documentaire over fast fashion, gevolgd door een debat. Vanzelfsprekend kon ook een bezoek aan Talinn en Tartu niet ontbreken.