ECO-LOGICAL?
Voor de tweede keer is onze school coördinator van een Erasmus+ project met de naam ECO-LOGICAL? Het is een 30-maanden durende project met partners uit Villaluenga de la Sagra (Spanje), Tabivere (Estland), Varna (Bulgarije) en Patras (Griekenland). Thema van het project: hoe kunnen we duurzamer omgaan met onze kledij en voeding en hoe vermijden we zo veel mogelijk afval.
Meer info: klik HIER.
Villaluenga de la Sagra, Toledo, Spanje
Van 6 tot 12 november 2022 vond de eerste projectmeeting plaats in Villaluenga de la Sagra, Toledo, Spanje. 6 leerlingen van onze school werkten er samen met leeftijdsgenoten uit Spanje, Griekenland, Estland en Bulgarije. Doel: Hoe kunnen we duurzamer omgaan met onze kledij? De voornaamste activiteiten waren thrifting (op zoek naar tweedehandse kledij) en de ecothon (tweedaagse waarbij de leerlingen ecologische kerstcadeaus ontwierpen, produceerden en verkochten) . Er stonden ook excursies naar Madrid en Toledo op het programma.
Tabivere in Estland
De tweede meeting was in maart 2023 en vond plaats in Tabivere in Estland. De voornaamste activiteit was een andere variatie van de ecothon (het creëren en runnen van een conceptstore gespecialiseerd in tweedehandskledij en -gadgets). Verder waren er enkele themabezoeken, zoals de Paranduskelder, waar men terecht kan voor het herstellen van vanalles en nog wat en een Humana sorteercentrum. De leerlingen zagen er ook een erg aangrijpende documentaire over fast fashion, gevolgd door een debat. Vanzelfsprekend kon ook een bezoek aan Talinn en Tartu niet ontbreken.
Varna Bulgarije
Van 22 tot 29 oktober 2023 vond in Varna, Bulgarije een projectbijeenkomst plaats. De focus lag op voedselverspilling, lokale productie (Km0 food) en duurzaamheid. Leerlingen verbleven bij gastgezinnen en namen deel aan workshops zoals "Too Good to Throw Away", waarbij ze gerechten van restjes proefden. Er waren creatieve teamopdrachten, bezoeken aan lokale markten en het centrum "Riviera" voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoogtepunt was de Ecothon, waarbij internationale teams animaties ontwikkelden rond het thema voedsel en afval, met ondersteuning van lokale leerlingen. Andere activiteiten waren een chemiepraktijk over energiedrankjes, traditionele kookdemonstraties en artistieke presentaties. Vanzelfsprekend waren er ook een aantal excursies naar prachtige locaties, zoals de botanische tuin en het paleis in Balchick, Cape Kaliakra, de eeuwenoude zoutmijn in Provadia en het Ovech
Patras Griekenland
De projectweek in Griekenland van 14 tot 20 april 2024 begon indrukwekkend met een bezoek aan het oude Olympia en de officiële ceremonie van het ontsteken van de Olympische vlam. Daarna volgden ontspannende kennismakingsactiviteiten aan zee en een tussenstop bij de St. Andreas-kathedraal. Op school werden deelnemers verwelkomd met Griekse lekkernijen, liederen en interactieve sessies over lokale thema’s: kruiden, druiven en wijn, bijen en honing, vis en zout. In een lokale productiefaciliteit maakten teams hun eigen notenboter op traditionele wijze. De derde en vierde dag draaiden om workshops over het benutten van lokale grondstoffen. In een natuurcosmetica-atelier maakten studenten zeep van kruiden en voedselresten, en later hun eigen kruidenolie. Bezoeken aan een bijenhouder en een beroemde wijnmakerij verdiepten hun kennis. De Ecothon-dag stond in het teken van het ontwerpen, maken en promoten van hun eigen kruidenolie en genezende zalf De week eindigde met een Grieks feest, een educatief bezoek aan Mesolongi’s zoutpannen en een terugreis via het schilderachtige Nafpaktos.
Veurne
De projectweek in België van 3 tot 10 november 2024 begon op maandag met een warm welkom, kennismakingsspelen en workshops. Internationale groepen maakten pompoensoep met groenten uit de ecotuin en leerden kleding herstellen met patches in de modeafdeling. Tijdens een rondleiding door de school en Veurne werd extra aandacht besteed aan de ecotuin en de conceptstore, met demonstraties door Belgische leerlingen. Dinsdag ging de groep naar Brussel voor een bezoek aan het Europees Parlement, waar ze een presentatie kregen over duurzaamheid en Europese instellingen. In de namiddag ontdekten ze Brussel via een digitale
escape walk. Woensdag en donderdag stonden in het teken van de Ecothon, waarbij studenten in het Sugar Park digitale escaperooms rond ecologie en duurzaamheid ontwikkelden via Bookwidgets. Ze bedachten ook een bedrijfsnaam, logo en introductievideo. Vrijdag werd Brugge bezocht, inclusief een boottocht en vrije tijd. De week eindigde met een feestelijke avondpresentatie voor ouders, leerkrachten en de burgemeester, gevolgd door eten, muziek en dans.