Inschrijven voor de OPENSCHOOL op 24 en 26 april.



Informaticabeheer

T - stroom  •   6

Heb je een uitgesproken interesse voor IT en netwerken? Ben je goed in wiskunde? Kun je praktisch en analytisch denken?

Instap

Na de 2de graad Handel kun je instromen in de 3de graad Informaticabeheer. Ook vanuit andere studierichtingen kun je in de 3de graad instappen. Een inhaalbeweging voor een aantal vakken kan dan wel vereist zijn.

We krijgen een goede basis programmeren in Java en C#. Het Office pakket komt uitgebreid aan bod. We worden klaargestoomd voor een helpdeskomgeving. In het vak Computersystemen en netwerken leren we de hardware van computers kennen. We maken scripts om bepaalde zaken te automatiseren en een netwerk te onderhouden. We leren de structuur en componenten van een netwerkmodel en de opstelling van een netwerk kennen. Er is ook een basis elektriciteit en elektronica die verband houdt met toepassingen in de informatica.

Opleiding

De pijlers van deze studierichting zijn: computersystemen en -netwerken samenstellen, beheren en onderhouden, de functionaliteit van kantoorpakketten beheersen, relationele databanken maken en beheren, efficiënt software ontwikkelen, gebruikers van informaticasystemen ondersteunen.

In het 1ste leerjaar leg je de basis, in het 2de komen complexere toepassingen zoals het leren uitbouwen van netwerken aan bod. De praktijkgerichtheid wordt verhoogd door projecten in het 2de jaar. IT-vorming wordt aangevuld met bedrijfseconomie en voldoende aandacht voor taal en wiskunde.

Toekomst

Na de 3de graad Informaticabeheer behaal je het diploma secundair onderwijs en het attest Bedrijfsbeheer. Zoals je uit het overzicht op het einde van de brochure kunt opmaken, is Informaticabeheer een doorstromingsrichting. Een uitgebreide waaier aan professionele bacheloropleidingen en uitzonderlijk ook enkele academische bachelors zijn mogelijk. Wie niet voor hoger onderwijs kiest, kan nog Secundair-na-secundair of HBO5 binnen het studiegebied Handel volgen.

Na de 3de graad informaticabeheer kun je ook tewerkgesteld worden in de branches van software-ontwikkeling, verkoop en assemblage van computers en informaticaondersteuning in de administratie. Je kunt als (hulp)systeembeheerder of helpdeskmedewerker aan het werk.

Lessentabel

  3de graad
  1ste leerjaar 2de leerjaar
Algemene vorming
Godsdienst 2 2
Nederlands 3 3
Frans 3 3
Engels 3 3
Geschiedenis 1 1
Aardrijkskunde 1 1
Culture exploratie 1 1
Wiskunde 4 4
Natuurwetenschappen 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Specifieke vorming informaticabeheer
Toegepaste informatica 11 9
Ondernemend project   2
Projecten   2
Totaal aantal lesuren 32 33