Erasmus incluation - day 4

Vandaag begonnen we de dag met twee zegens. Eén keer door de leerlingen van de school (elke dag bidden ze op de speelplaats) en de tweede maal kregen we een zegen van de regen. Deze zegens werden ons waarschijnlijk aangeboden door de goden. Want vandaag hadden we onze reis naar Korinthe. 

Het kleine museum in Korinthe biedt een uitgebreid overzicht van vondsten uit de archeologische vindplaats Ancient Corinth. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn neolithische vondsten, typisch Corinthisch aardewerk en keramiek, mozaïekvloeren en talloze marmeren beelden zonder kop (de Ouden zouden eenvoudig het hoofd van een overleden leider van een standbeeld verwijderen en het vervangen door het hoofd van de nieuwe leider).

Het belangrijkste monument in het oude Korinthe, de imposante Dorische tempel van Apollo, ligt op een lage heuvel en domineert het terrein. De tempel werd rond 540 voor Christus gebouwd op de plaats van een eerdere tempel uit de zevende eeuw voor Christus. Vandaag de dag zijn er nog maar zeven monolithische kalkstenen pilaren over, maar oorspronkelijk waren er zes langs de voor- en achterkant van de tempel en vijftien langs elke kant.

Tijdens onze wandeling tussen de overblijfselen van het oude Korinthe, zagen  we ook het altaar waar Paulus de inwoners van Korinthe toesprak.

Als kers op de taart begonnen we aan de klim naar Acrocorinth (Akrokórinthos). Dit ligt 3,5 kilometer ten zuiden van Oude Korinthe (OK, het eerste deel deden we met de bus). De klim naar de top van deze indrukwekkende versterkte heuveltop (575 meter) wordt vergemakkelijkt door een weg die naar een punt bij de laagste poort aan de westkant klimt. Acrocorinth werd versterkt in de oudheid, en de verdediging werd gehandhaafd en ontwikkeld tijdens de Byzantijnse, Frankische, Turkse en Venetiaanse periodes, zodat de muren nu bijna twee kilometer lang zijn. Binnen het fort leidt een pad naar het hoogste punt, naar de voormalige tempel van Aphrodite, die in de 16e eeuw door de Ottomaanse Turken werd omgebouwd tot een moskee. Vanaf hier zijn er mooie uitzichten op de landengte en de heuvels van de Peloponnesos.

Na het bezoek aan het oude Korinthe bezochten we een kanaal tussen de 'Golf van Korinthe' en de 'Golf van Egina'. Dit kanaal werd gebouwd in het jaar 1882.  

De dag sloten we af in Loutraki. Met uitzicht op de Golf van Korinthe, zes kilometer ten noordoosten van Korinthe, is Loutráki een populaire badplaats. De thuisbasis van natuurlijke thermale bronnen. Het oude centrum van Loutraki werd verwoest door een aardbeving in 1928 en tegenwoordig bestaat het voornamelijk uit betonnen hotels die in de tweede helft van de 20e eeuw zijn gebouwd.

Op de terugweg naar Maroussi konden we opnieuw bezinnen. Bezinnen over de toegankelijkheid van musea voor mensen met een beperking. Wat zouden wij kunnen bedenken dat deze sites voor meerdere mensen toegankelijk zijn? We denken hierbij in het bijzonder aan de getuigenis van de spreker gisteren. (Zie day 3)

Tot slot... Paulus bejubelde in één van de brieven aan Korinthe de liefde. We konden deze liefde ook voelen onder de leerlingen. Bij het beklimmen van een berg zagen we de zorg voor elkaar. Bij de Griekse leerlingen zagen we de zorg en liefde voor de buitenlandse leerlingen. Bij onze leerlingen zagen we de bezorgdheid voor een stille Portugese jongen...